Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (2024)

Wat is pre-existentie en wat is een pre-existente klacht? Als u al eerder een ongeval of ongeval heeft gehad en u heeft als gevolg van dit eerdere ongeluk letselschade opgelopen, dan kan het zijn dat de tegenpartij dit eerdere letsel als oorzaak ziet van uw huidige klachten.

Dit worden dan pre-existente klachten genoemd. Door uw huidige klachten te benoemen als pre-existente klachten zal de tegenpartij de vergoeding van de letselschade als gevolg van uw huidige klachten proberen te ontlopen. Het kan zelfs zo zijn dat deze pre-existente klachten van jaren terug zijn.

Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (1)

Zijn de lichamelijke en mogelijk ook psychische klachten na een ongeval wel het gevolg van het ongeval? Waren deze klachten niet al aanwezig? Dit is vaak een punt van discussie in een letselschadezaak. Immers, als de klachten al bestonden, dan kunnen ze niet aan het ongeval toegeschreven worden. Hiermee vervalt de aanspraak op vergoeding van de ontstane letselschade. Schadevergoeding en mogelijk smartengeld is dan niet meer aan de orde.

Andere artikelen:

  • Wat is smartengeld?
  • Causaal verband betekenis en voorbeeld
  • Predispositie
  • Condicio-sine-qua-non verband
  • Tot persistit, wat is en wat betekent het?
  • Medische causaliteit

Als u bijvoorbeeld een jaar geleden ook al een aanrijding hebt gehad en daar rugpijn aan over hebt gehouden, komen uw rugklachten na de recentelijke aanrijding nu van de aanrijding van een jaar geleden of van uw recentelijke aanrijding? Moet de tegenpartij u de letselschade als gevolg van uw laatste aanrijding vergoeden? Mogelijk betreft is dit nog de schade van uw eerdere aanrijding.

Als blijkt dat de klachten al bestonden, dan hoeft de aansprakelijke tegenpartij geen schadevergoeding uit te keren. De tegenpartij zal om deze reden inzicht willen hebben in uw medische voorgeschiedenis.

Bewijs voor pre-existentie en pre-existente klachten

De tegenpartij zal betwisten dat uw huidige klachten komen door het ongeval wat u recentelijk is overkomen. Pre-existentie betekent dat uw tegenpartij discussie zal voeren of de medische aandoeningen niet al voor het ongeluk bij u aanwezig waren.

Vooral als de letselschade bedragen hoog kunnen oplopen zijn de medische aandoeningen en de bijbehorende klachten zoals deze bij het slachtoffer vóór het ongeval waren interessant voor aansprakelijke partij.

Bij bijvoorbeeld letsels waar langdurige of volledige arbeidsongeschiktheid bij komt kijken en het inkomensverlies moet worden aangevuld, kunnen de letselschadevergoedingen aanzienlijk zijn. Als kan worden aangetoond dat de klachten al bestonden, dan kan dit de aansprakelijk gestelde partij veel geld schelen.

Het is echter aan het slachtoffer van het ongeval met bewijs te komen dat pre-existente klachten niet aan de orde zijn en dat er geen andere redenen zijn waarom de klachten vóór het ongeval al bestonden. Het is immers het slachtoffer die stelt dat er een causaal verband is tussen de medische klachten en het ongeval. Het slachtoffer moet dan ook bewijzen dat deze klachten niet al bestonden.

Klachten die al bestonden

Of er sprake is van pre-existente klachten zal moeten worden aangetoond. Het slachtoffer stelt immers dat er een causaal verband is tussen zijn klachten en het ongeval. De benadeelde zal moeten aantonen:

  • dat de klachten die bij het ongeval zijn ontstaan er vóór het ongeval niet waren,
  • dat er geen alternatieve oorzaken voor de klachten zijn.

Als het slachtoffer niet kan aantonen dat deze klachten voor het ongeval niet bestonden, dan mag pas met deze pre-existente klachten rekening worden gehouden. Het is aan de benadeelde om met bewijs te komen dat er geen sprake is van pre-existentie klachten.

Bewijsvoering voor pre-existente klachten

Heeft u als benadeelde te maken gehad met een eerder ongeval, dan zal de bewijsvoering van de pre-existentie eenvoudiger worden als u kunt aantonen dat u volledig was hersteld van uw eerdere ongeval. Het is van belang dat u vóór het ongeval niet dezelfde klachten had als ná het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld met een medisch verklaring of een opmerking in uw medisch dossier aangetoond worden. In uw medische dossier kan bijvoorbeeld staan dat u genezen bent of dat de klachten van een andere aard zijn. Hierdoor zijn pre-existente klachten dan niet aan de orde.

Het ontbreken van pre-existente klachten en mogelijk alternatieve oorzaken voor de klachten kan worden aangetoond via het medisch dossier van het slachtoffer. De aantekeningen in het dossier en de aantekeningen op de patiëntenkaarten van de periode voor het ongeval en na het ongeval kunnen daar het bewijs voor leveren.

Aantonen pre-existentie en pre-existente klacht

Met een medische machtiging kan uw letselschade advocaat of andere letselschade deskundige alle medische stukken bij uw huisarts of medisch specialist opvragen. Uw letselschade expert kan op voorhand onderzoeken of aangetoond kan worden of mogelijke dezelfde soort medische klachten ook al voor het ongeval aanwezig waren. Als blijkt dat u vóór het ongeval niet heeft geleden aan medische aandoeningen met dezelfde soort klachten als u heeft na het ongeval, dan is er geen sprake van pre-existente klachten.

Waar bent u naar op zoek?

Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (2024)

References

Top Articles
Uruguay vs Brazil live updates
Gelato Slurpee Strain
Navin Dimond Net Worth
compose - Format data into multiple strings
Melissa N. Comics
Hailie Deegan News, Rumors, & NASCAR Updates
Lojë Shah me kompjuterin në internet. Luaj falas
Allegra Commercial Actress 2022
Apryl Prose Wiki
J. Foster Phillips Funeral Home Obituaries
Localhotguy
Justine Waddell talks about a season of screenings MELODIA!
Juliewiththecake Wiki / Biography - Age, Boyfriend, Height, Net Worth - WikiBravo
Food Universe Near Me Circular
Pathfinder 2E Throwing Weapons
Vector Driver Setup
Greater Keene Men's Softball
Bunni.soph
Jennette Mccurdy Cameltoe
The Creator Showtimes Near Baxter Avenue Theatres
Kirksey's Mortuary Obituaries
Kira Kener 2022
Crazy Rays Price List
Barotrauma Heavy Wrench
Craigslist St. Paul
Espn College Basketball Scores
How To Level Up Intellect Tarkov
Olecranon Fractures Flower Mound
4201 Crossroads Wy, Rancho Cordova, CA 95742 - MLS 224103058 - Coldwell Banker
Watch ESPN - Stream Live Sports & ESPN Originals
Lil Coffea Shop 6Th Ave Photos
Kagtwt
Dicks Sporting Good Lincoln Ne
Imperialism Flocabulary Quiz Answers
Surface Area Formulas (video lessons, examples, step-by-step solutions)
Sveta Håkansson
Walgreens Pharmacy On Jennings Station Road
Closest Dollar Tree Store To My Location
N9K-C9372Px E Eol
Babyboo Fashion vouchers, Babyboo Fashion promo codes, Babyboo Fashion discount codes, coupons, deals, offers
Imagemate Orange County
Top Dog Boarding in The Hague with Best Prices on PetBacker
Lmsyduycdmt
Oreillys Brownwood
Magnifeye Alcon
Saryn Prime Build 2023
Ap Bio Unit 2 Progress Check Mcq
Rust Belt Revival Auctions
When His Eyes Opened Chapter 2694: Release Date, Spoilers & Where To Read? - OtakuKart
How to Screenshot on Cash App: A Complete Guide
Southwest Airlines Departures Atlanta
Pfcu Chestnut Street
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6416

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.